Saját fiók

Bejelentkezés

Regisztráció

A tengerésznek, aki előtt a tenger valamikor ismeretlen és úttalan volt, ma a tapasztalatok hosszú sora, pontos térképek és finom műszerek állnak rendelkezésére. Ismert tények szerint változtatja útirányát, figyelembe véve az uralkodó szeleket és áramlásokat. Részlettérképei vannak a kikötőkről, partokról és ismeri a tengermélységeket. Jelzések figyelmeztetik a zátonyokra és elsüllyedt roncsokra. Ha új világítótornyot építenek, vagy ha egy világítótorony kialszik, ezt ismertté teszik az egész világon. A tenger, valamikor félelmetes és visszataszító elem, ma élelmet ad s hasznos és egészséges szükségletekhez juttat milliókat. Lényegében a tenger ma is az, ami volt. A tudomány fejlődésével csak titokzatosságát és képzeletszülte tulajdonságait vesztette el. A tengerészt, ha figyelme ellankad, téved, vagy rosszul alkalmazza tapasztalatait, összezúzza és elnyeli hajójával, finom műszereivel és pontos térképeivel együtt.

Rühl Lajos 1970.

Jó szelet, jó hajózást a 2023. szezonra!

És így, a szezon végénén:

Tisztelt Hallgatók!

E levél útján mondok köszönetet igyekezetetekért, kitartásotokért a vizsgára felkészülés során.

Egy ilyen tanfolyam során a résztvevők formálják egymás tudását.

Nekem is jelentett újabb tapasztalatokat a Veletek való együtt tanulás, mint ahogy mindegyik kurzus csiszol rajtam is valamit.

Olyan nincs, hogy csak a víz folyik a mederben, a meder is alakul a vízfolyás következtében!

Tudom, hogy mindnyájunknak "kevés az ideje", azaz valóságosan is csak arra van időnk amire szakítunk,  szakíthatunk.

Azonban a hajózásnak van néhány sajátságos vonása.

Ha megengeditek, leírok néhányat belőle, mindnyájunk okulására is -akár-.

A hajózáshoz idő kell.

A természet nem fogadja el, hogy nincs időm.

A tárgyi tudás lehetővé teszi, hogy megfelelő körültekintéssel hajózzunk.

Türelmesen!

Kapkodás nélkül!

A hajózás, ha komplex cselekvésnek tekintjük, (márpedig úgy kell tekintenünk!), akkor az élet összes feladatának megoldását követeli tőlünk, és az élet teljes keresztmetszetét mutatja.

Ha nem így közelítünk hozzá, akkor nem hajózunk, csak játszunk. Játszani is lehet, ha annak ideje van. Azonban, ha elindulunk egy hajóval a tengeren, akkor nem mindig válogathatunk, hogy most mit szeretnénk tenni. Azt kell tennünk, amit a körülmények megkövetelnek. És itt tértünk vissza a tárgyi tudás szükségességéhez.

További hatékony együttműködést kívánok magunknak!